Посланието с отстраняването на руския опозиционер Алексей Навални в навечерието на

...
Посланието с отстраняването на руския опозиционер Алексей Навални в навечерието на
Коментари Харесай

Анализатор: Путин е изоставил демократичния театър, който разиграваше, ще управлява до края на живота си

Посланието с отстраняването на съветския опозиционер Алексей Навални в навечерието на президентските избори в Русия е, че Путин няма противници. Той ще си подпечата още един мандат, въпреки че това няма да промени неговата легитимност, защото е ясно, че ще ръководи до края на живота си. Путин е изоставил демократичния спектакъл, който разиграваше през 2008 година - в този момент всички маски са паднали. Това заяви Пламен Димитров, Българско геополитическо сдружение, в изявление за Bloomberg TV Bulgaria

Според него гибелта на Навални е съпоставима с съветското нахлуване против Украйна. „ Разликата е, че тогава ставаше въпрос за външнополитическа експанзия, до момента в който в този момент е по-скоро на вътрешнополитически терен от страна на Кремъл “, уточни гостът.

И добави, че по-късно събитие е отсечен пътят на Путин за завръщане на геополитическата маса дружно със западните водачи. „ Ако събитията в Украйна бъдат уредени и в миналото се стигне до помиряване сред двете страни, то гибелта на Навални е честен проблем и няма връщане обратно. Това е, което прави Путин нежелателен сътрудник – човек, на който не си коства да се стисне ръката “, разяснява събеседникът.

Димитров уточни, че малко са инструментите, които са останали за въздействие на европейските водачи върху обстановката вътре в Русия. След като връзките бяха на практика прекъснати сред Европейски Съюз и Русия с експанзията против Украйна и наложените наказания против съветската страна, остава само да бъдат осъждани актовете на принуждение вътре в страната, означи той. 

Според Димитров неслучайно Навални се завърна непринудено в Русия от лекуването си в Германия, въпреки да знаеше, че го чака затвор. „ Той беше наясно, че в случай че остане в Германия, изпада от политическата игра в Русия. Навални искаше да се утвърди като водач на опозицията и да остане като съществена опция на Путин. Той обаче не очакваше, че ще бъде подложен на жестоки условия и още повече – съдбовния край в пандиза “, уточни анализаторът.

„ Това, което следим, е превръщането на Русия в една все по-свирепа тирания, само че не е допустимо да се върне към времената на тоталитарен режим. След нападението против Украйна тече развой на вторично концентриране на властта в ръцете на Путин “, разяснява Димитров.

„ С проблема с Навални излиза наяве, че не може и извън да бъде нападнат властовият кръг в Кремъл. Не е изчезнала политическата битка в Русия, само че тя се свежда до битка за въздействие сред това, което се назовава другите кръгове на въздействие към Путин. И би трябвало да забравим изказванията, че Путин може да бъде свален – войната няма да приключи с неговото събаряне “, добави той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР